Huomasin tässä päivän muuan, että vaikka blogimme nimi on Matkoja, mäyriä ja muuta elämää, niin eihän noista karvaisista perheenjäsenistä ole kirjoitettu jutun juttua!
Asia tuli mieleeni pakkaspäivän kun pohdin mäyrien kanssa ulkoillessani niiden ja minun erilaista käsitystä koiranilma-sanonnasta.
Perinteisestihän koiranilmalla tarkoitetaan erityisen ikävää säätilaa, jolloin ulkona tapaa ainoastaan sen lähialueen hullun pyöräilijän, joka hänkin on vaihtanut rakkaan munamankelinsa omituisen näköiseen ja etenkin haaruksista liian tiukkaan juoksuasuun, ja - niin - koiraan joka vetää perässään isäntä/emäntä parkaa.
Mutta mäyräkoirapa ei paljon perinteistä tiedä - ei varsinkaan se lyhytkarvainen versio. Josta päästäänkin miedän taloudessamme hankalaan tilanteeseen, jossa toinen matalajalka on varustettu pitkällä ja toinen lyhyellä karvalla. On meinaan ulkoiluinnokkuudessa melkoisia eroja. Mutta palataan siihen pitkäkarvaan myöhemmin.
Mäyräkoiran ulkoiluhaluttomuus varsinkin loskaisella kelillä on varsin helppo ymmärtää: koitapas itse ulkoilla tyytyväisenä, kun loska yltää haaruksiin asti ja satut vielä olemaan ilkosillasi. Perhekalleutesi (jotka urospuolisilla nisäkkäillä muuten toimittavat aivojen virkaa) piirtävät surullista rantua hyytävään eteläsuomalaiseen lumeen ja parhaimmillaan kaupungin katuyksikön laiska työntekijä on kylvänyt loskan päälle nätin kerroksen suolaa; ei ole herkkua, ei. Urhea tappijalka yrittää kuitenkin parhaansa ja löntystää omituisen näköisesti nostellen olemattomia jalkojaan suoraan ylöspäin - etujalat sattuvat nimittäin normaalisti liikkuessa roiskimaan loskan suoraan vatsan alle, jossa siis tämä mainittu lisäytymisväline sijaitsee.
Isomman tarpeen hoitaminenkaan ei ota sujuakseen: oikeaa evakuointiasentoa hakiessaan koira joutuu nimittäin suuntaamaan takapuolensa maata kohden ja mäyräkoiran kyseessä ollessa matka ei lähtötilanteessakaan ole suuren suuri.
Onneksi isäntä voi avustaa toimenpiteessä painamalla kengän kuvan hankeen jotta kylmä lumi ei palelluta hännänalustakin. Ja emännän ompelema takki antaa sen verran suojaa, että herkkähipiäinen ystävämme tarkenee käydä viiden metrin päässä ulko-ovelta suorittamassa pakolliset toimensa - kunhan se on ensin julmasti sinne kannettu.
Kyseiset ongelmat ja niiden ratkaisut osuvat siis lyhytkarvaisen, helposti puhtaana pidettävän eikä juurikaan pesua tarvitsevan mäyräkoiramallin kohdalle.
Mutta entäs sitten se takkuuntuva, sotkeentuva, karvoihinsa lumi- ja mutapaakkuja piilottava pitkäkarvainen versio?
Ei mitään ongelmaa: keli kuin keli, niin kyllä pitkät, lähes maahan ulottuvat karvat suojaavat - koiran, mutta ei kylläkään olohuoneen villakarvamattoa tai vaaleaa sohvaa tai valkoisia lakanoita sängyssä, saati valkoisia housuja tai paitaa.
Päätin siis laatia hoito-ohjeet mäyräkoirista; miten isäntä asian näkee ja miten taas koira.
Pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira
Isäntä
Verhoilu: vaikeahoitoinen ja helposti takkuuntuva. Huuhdeltava suihkussa, kuivattava pyyhkeellä ja harjattava käytettäessä vaikeissa olosuhteissa.
Urho
Verhoilu: Säänkestävä, pinnoite paranee kuralammikoissa.
Käyttölämpötila-alue: rajoittamaton
Helppo puhdistaa: varsinaisen käytön jälkeen juostaan märäksi kuralammikoissa, kuivataan juoksemalla väliä makuuhuone-olohuone-keittiö-sohva-sänky-isännän syli. Tarvittaessa kaivaudutaan sänkyyn päiväpeitteen ja peiton, peiton ja lakanan tai lakanan ja sijauspatjan väliin. Verhoilua ei saa suoristaa esimerkiksi harjalla; riittävän nopeat juoksupyrähdykset oikaisevat karvat.
Ei sovellu pestäväksi.
Lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira
Isäntä
Verhoilu: Helppo puhdistaa, ei likaannu käytössä, kestää vaikeitakin olosuhteita takkuuntumatta.
Mauri
Verhoilu: Ei sovellu ulkokäyttöön!
Käyttölämpötila-alue: yli +20 astetta.
Jos tarvetta ulkoiluun esiintyy, niin suojattava lisävarusteena saatavalla sääsuojalla (huom. omistaja on velvoitettu hankkimaan riittävän suojan). Kastuessa kuivattava huolella ja käytön jälkeen lämmitettävä sylissä villaisella peitolla suojattuna.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
aih, kuinka suloisia mäykkyjä sinulla =)
Mä muistan kun Mauri oli meillä ensimmäisen kerran hoidossa. Se tutisi jo rappukäytävässä kun mikäkin hyytelö kun tajusi että pitää mennä ulos. Sisään palattuamme käärimme sen huopaan että saatiin tärinä loppumaan:D
Mila edustaa tätä lyhytkarvaista versiota kääpiörodusta. Toimii erittäinkin paljon samalla tyylillä kuin yllämainittu. Nauroin ihan ääneen, joten kiitos tästä renotutushetkestä :D
Uusin vaikeus näyttää olevan kestohanki; tai sellainen kestohanki, joka kantaa mäyrän kävellessä mutta pettää ensimmäisten juoksuaskelten alla.
Mäyrän on niin kovin hankala ymmärtää tätä yhtälöä. Ja omistaja saa vihaisia mulkaisuja osakseen: "tämä on taas joku juoni jolla meitä kiusataan".
Ikäväähän se epäilemättä on kun vähänkin innostuu, niin humpsahtaa vatsaa myöten kovaan hankeen :( Mutta kun ei malttaisi millään vaan hipsutella kaikkien ihanien hajujen perässä!
Jäinen piha aiheuttaa myös naurunpurskahduksia omistajassa, kun mäyrä yrittää ripeää suunnanmuutosta ja muksahtaa nurin - ja taas mulkoillaan.
Mila näyttääkin muuten hämmästyttävän paljon Maurilta!
Post a Comment