Monday, November 10, 2008

Uutta tekniikkaa ahdistukseen asti

Ostin uuden puhelimen.
Koskapa kaupasta ei enää saa puhelinta ilman surkealla optiikalla varustettua kameraa, päätin sitten antaa periksi ja ostaa puhelimen kaikilla mausteilla: on nettiä, kameraa ja -mikä parasta- mp3-soitin.
Jonkinlaisena audiofiilinä olen aina periaatteesta vastustanut musiikin kuuntelua huonoilla välineillä ja vielä kompressoidussa muodossa.
Ajattelin nyt kuitenkin antaa nykytekniikalle mahdollisuuden. Kun ei tuossa meidän piskuissessa asunnossakaan ole akustiikka paras mahdollinen ja ihan kelvollisia musiikkikokemuksia sielläkin saa. Ehkä olen enemmän alkanut arvostaa musiikin sanomaa ja tunnelmaa, kuin teknistä taituruutta ja täydellisyyttä hipovaa miksausta.
Ja kyllä, täytyy myöntää että varsin miellyttäviä elämyksiä olen nyt kokenut myös niin bussissa kuin kadullakin.

Musiikin tunnelmasta puheenollen: Ostin puolisen vuotta sitten Vesku Loirin Ivalo- ja nyt viikonloppuna myös Inari -levyn, ja täytyy kyllä sanoa, että tuollaiset tunnelmalliset ja sanoituksiltaan voimakkaat teokset saavat ihan uudenlaisen elämän Loirin tulkintana.
Omia suosikkejani ovat ehdottomasti Tehiksen Hetken tie on kevyt , Nurmion Aavaa preeriaa ja Miljoonasateen Olkinainen.
Viimeksi mainitun rankkaan henkilökohtaisella listallani ehdottomasti kaikkien aikojen ahdistavimmaksi kappaleeksi. Tunnelma on todella synkkä ja epätoivoinen. Omat murheet tuntuvat mitättömiltä kertojan kauhujen rinnalla.
Sanojen symboliikka ei ole täysin auennut, eikä niin liene edes tarkoitetun. Mutta 12 säkeisen runon irralliset säkeet toimivat yksinäänkin:

Minä en ole synkkämielinen mies
mutta minua pelottaa
kun männynneulaset kirkuu
ja maisema huohottaa
Kun jalanjälkiin kasvaa koiran hampaita
voi luoja, miten se minua pelottaa


Kuvat joka mieleen maalautuu on hämmentävän surrealistinen; kuin Coolidgen pokeria pelaavat koirat. Jos minut joskus laitetaan pehmustettuun huoneeseen, on syynä varmasti tämä säkeistö.


************************************
Vannon vakaasti pyrkiväni kirjoittamaan hieman säännöllisemmin ja muustakin kuin matkustamisesta.
Jätäthän käynnistäsi merkin.

-H-

2 comments:

Eltsu said...

Tekniikasta puheen ollen pakko varoittaa kaikkia lukijoita Nokian erittäinkin paskasta uutuusmallista 5000. K.o. puhelintahan mainostetaan oikeinkin näppäränä musiikkipuhelimena, paitsi että siihen a) ei valmisteta kaapelia, jolla sen musan sais siihen siirrettyä ja b) jos sinne onnistuu jotenkin jotain laittamaan, niin muisti on täynnä kahden kappaleen jälkeen.

Onneksi on pikkusisko. Sille voi tuupata epäonnistuneet ostokset ja vielä hyvään hintaan. Ja mulla on taas uusi puhelin :P

Yes my darling! said...

mie ostin ekopuhelimen, jossa on kamera, mahkut nettiin ja viela mp3 soitin, ja kaapeli, ja kuulottimet. Hyvin pelittaa.

Aurinkoa sinne!