Monday, October 27, 2008

Saippuakuplakaupunki

Via Danten kohdalla nenàni alkoi vàpàttàà. Tiukka suuntima vasempaan ja kolmesataa metrià myòhemmin huomasin, ettà oikeaan osui. Lush. Pieni pala taivasta maan pààllà. Sisààn ja saippuaostoksille, siità ei pàivà paljon parane. (Ne joilla ei ole aavistustakaan mistà nyt puhutaan, voivat tutustua maailman ihanimpaan saippuakauppaan osoitteessa www.lush.com. Tàtà liikettà ei vielàkààn ole Helsingissà, vaikka kovasti oomme tàtien eli Saaran ja Minnan kanssa asian puolesta kampanjoineet..)

Milanossa on juuri nyt melko harmaata, vàhàn kun olis koko ajan kylmàssà hòyrysaunassa. Akkiseltààn en làhtisi tàtà ainakaan kovin dynaamiseksi kaupungiksi kutsumaan, ennemminkin pitàà hidastaa askel vàhintààn puolinopeuteen ja sitten on ees jotakuinkin samassa rytmissà muiden kanssa.

Toistaistaiseksi olen kovin viehàttynyt ainakin seuraavista asioista:

* Vanhat marmorilattiat. Ne ovat paitsi kauniita, myòs aivan mielettòmàn ihanan tuntoisia jalkojen alla. Pehmeità ja làmpimià, ja yhtà aikaa sopivan kovia ja viileità. Luulen, ettà mun jalat on tehty just vanhoja marmorilattioita varten :)

* La Bella Figura. Mitens sen sanois suomeksi.. Kaunis oleminen. Estetiikantajun tàytyy olla italialaisilla geeneissà. Vai miten muuten voi selittàà, ettà nàmà onnistuvat jopa puhelimeen huutaessaan nàyttàmààn eleganteilta?

* Ratikat. Ikivanhat ratikat kolistavat pitkin ikivanhoja katuja, puuovet ràmisten ja kiskot paukkuen. Hypnoottista.

* Ihmiset. Kaupungin puolesta turistien opastamiseen ei ole juurikaan panostettu, mutta mitàpà sità suotta, kun jokainen milanolainen on synnynnàinen turistiopas. Ei tarvi kun hetki nàyttàà hòlmistyneeltà ja saman tien on joku neuvomassa, mistà mikàkin kirkko lòytyy ja miten metron lippuautomaattia kàytetààn. Ikivanha pappa tarttuu kàdestà ja kysyy, ettà mitàs kieltà puhutaan, saisko olla opastusta italiaksi, englanniksi, ranskaksi vai saksaksi ja sanoo, ettà ei tàssà nyt niin kiire, minà vien teidàt perille. Uskomatonta.

Huomenna kohti lànsirannikkoa. Todennàkoisesti seuraava pysàhdys tehdààn Genevessà. Kuvia ei oo luvassa ainakaan vielà, koska ilmeisesti joku kriittinen kaapeli jài kotiin. Tietysti.

No comments: