Monday, June 16, 2008

Aurinko aurinko lattyja paistaa

Kuala Lumpurissa sataa ja salamoi. Ei se mitaan, taalla on taman maailmankolkan isoimmat ostarit. Niissa aika kuluu oikein mukavasti.

Muutama sana ruuasta.

Malesiassa on tarjolla kahdenlaista ruokaa: tosi hyvaa ja tosi pahaa. Se, kumpaa sattuu saamaan, riippuu siita missa syo ja mita onnistuu tilaamaan.

Pahaa ruokaa saa varmimmin keskikaupungin kalliimmanpuoleisissa ravintoloista. Hyvaa ruokaa puolestaan saa tuurista riippuen silloin talloin keskihintaisista ravintoloista (Nando's, suosittelen, taivaallista peri-peri-sapuskaa viidella eurolla) seka lahes aina kadunvarsien kansankuppiloista, jotka ensi vilkaisulla nayttavat terveystarkastajan painajaiselta. Oikeasti ruoka on kuitenkin taatusti tuoretta ja alyttoman halpaa: 50 senttia annos.

Erittain hyvaa ruokaa saa myos ostarien Food Junctioneista. Kymmenkunta kojua vierekkain, kaikissa vahan eri valikoima, keskella yhteiset poydat ja yksi juomakoju. Erittain kaytannollista, kun toinen haluaa syoda kiinalaista keittoa ja toinen paistettua riisia. Annoksen hinta: 1 euro.

Malesian kansallisruoka on Nasi Lemak. Kuten nimesta voi paatella, kyseessa on riisipopero (=nasi). Lemak puolestaan on tassa tapauksessa kastiketta, jossa on pienen pienia auringossa kuivatettuja (=madatettyja) kaloja. Ruoka maistuu, no, akvaariokalojen hiutaleille. En suosittele.

Kansallishedelma puolestaa on piikikasta melonia muistuttava durian. Riittaako jos kerron, etta sen syonti on kielletty esimerkiksi julkisissa kulkuvalineissa? Durian nimittain haisee. Sanoinkuvaamattoman pahalle. Ja sita myydaan kaikkialla. Malesialaiset rakastavat duriania. Henkilokohtaisesti en ole erityisen viehattynyt sen makuun, joka muistuttaa ehka lahinna sokerilla ja sipulilla maustettua limaista perunasosetta. En todellakaan suosittele.

Mutta nyt iltapalalle. Harrin sedan vaimon aiti valmisti meille kiinalaisen lounaan. Mummon ruoka on hyvaa, myos taallapain maailmaa.



p.s. Pian, Patrikin ja Alecin vierailun kunniaksi kerron teille malesiankielisen lempisanani. Se on kanak-kanak ja tarkoittaa lasta. Iloinen vilkutus myos Hannalle ja kotivaelle <3

No comments: