Bonsuaar arvoisat vieraat, ja lämpimästi tervetuloa tutustumaan Euroopan parlamenttiin Strasbourgiin.
Toivottavasti lomanne on sujunut mukavasti ja olette ehtineet tutustua tähän viehättävään ranskalaiskaupunkiin. Huomasittekin varmaan Petit Francessa kävellessänne, että täällä on asuttu jo 500-luvulta lähtien. Itse asiassa alue on niin harvinaisen kaunis, että se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Piipahdittehan myös vuonna 1439 valmistuneessa hiekkakivikatedraalissa? 142 metrin korkuisena se piti itsellään maailman korkeimman rakennuksen titteliä aina vuoteen 1847.
No niin, siinähän se jo siintääkin parlamentti silmiemme edessä! Komea rakennus, vai mitä?
Reippaasti nyt, pysytelkää oman ryhmänne mukana, sillä kuten huomaatte, parlamentti on haluttu pitää mahdollisimman helposti lähestyttävänä ja vierailijoita on tänäänkin liikkeellä tuhansia.
Europarlamenttihan on hassusti ikään kuin kahden talon loukussa. Suurimman osan ajasta mepit eli europarlamentin jäsenet ja parlamentin lähes 10 000 työntekijää viettävät Brysselissä Belgiassa. Kerran kuussa koko jengi kuitenkin pakkaa omaisuutensa laatikoihin ja matkustaa tänne Strasbourgiin täysistuntoon tekemään päätöksiä, joita siis siellä Brysselissä valmistellaan. Vaikea sanoa kenen idea sekin on, mutta hyötyjänä ovat ainakin Strasbourgin hotellit, joiden huoneiden hinta pompsahtaa istuntoviikoilla vajaasta viidestäkympistä yö reiluun kahteen sataan euroon. Varma häviäjä on eurooppalainen veronmaksaja, jonka kukkarosta tätäkin huvia kustannetaan.
Vaan eipäs olla niin negatiivisiä, kyllähän EU on tuonut meille valtavasti hyötyäkin. Eikä kustannus loppuen lopuksi niin mahdoton ole, alle neljäkymppiä vuodessa suomalaista kohden.
No niin, ensiksi suuntaamme kohti istuntosalia. Ihailkaa matkalla tätä upeasti suunniteltua rakennusta, joka muistuttaa tunnelmaltaan ennemminkin ostoskeskusta kuin Suomen eduskuntaa.
Jokaisella mepillä on tarkkaan määrätty paikka ja oma järjestysnumero. Hyvä, kun niitä on niin tuhottoman paljon!
Ei kuvia! Ja hiljaa pitää olla, sillä istuntosali on tämän ostoskeskuksen kappeli. Tuolla alhaalla istuvat mepit, jotka äänestävät tänään muun muassa potilaiden liikkuvuutta koskevasta laista.
Edustajat on valittu kustakin Unionin jäsenvaltiosta väkiluvun mukaan. Suomesta edustajia on nyt 12. Mepit edustavat kotimaissaan yhteensä noin 180 puoluetta, mutta täällä ryhmiä on vain 17. Naisia edustajista on noin kolmannes, enemmän kuin keskimäärin kansallisissa parlamenteissa.
Oman sanasen ansaitsevat meppien avustajat, nuo ahkerat työmyyrät, joita ilman arki täällä ei yksinkertaisesti sujuisi. Huomasitkin varmaan, että he ovat melko nuoria: kovin moni kolmikymppinen ei enää suostuisi työskentelemään 16 tunnin päiviä pienellä palkalla ja olemaan aina hyvällä tuulella. Silloinkin, kun vanhempi meppi päästelee suustaan sellaisia sammakoita kuin että nuoremmista ei ole vastuunkantajiksi (vaikka oikeasti vastuun hänenkin työnsä sujumisesta kantaa yksin parikymppinen avustaja!).
Mepit tulevat melko hyvin toimeen keskenään, mutta työhön suhtaudutaan samoin kun ala-asteelainen kouluun: täysistunnoista lintsataan usein, kun on paljon kivempi viettää aikaa kavereiden kanssa limulla.
No niin, tässäpä tärkeimmät, esittäkää rohkeasti kysymyksiä! Niin herra siellä sinisessä solmiossa? Aivan, olet oikeassa, kansalaisten vähäinen kiinnostus europarlamentin asioihin on ongelma! Tiesittekö muuten, että Englannissa Big Brotherin finaalissa äänestettiin enemmän kuin eurovaaleissa! Vaikka nimenomaan täällä tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan meidän kaikkien arkeemme.
Kiitos käynnistä, ja katselkaa toki vielä rauhassa ympärillenne. Suosittelen piipahtamaan katolla, siellä kasvaa puita!
Muistakaa äänestää kesäkuun vaaleissa!
Muistakaa äänestää kesäkuun vaaleissa!
Bloggaaja kirjoittaa muistiinpanoja tätä postausta varten :)